2011. május 3., kedd

Sokgyümölcsös müzliszelet

Tegnap mentünk egy kétnapos osztálykirándulásra, a Mátrába. Teljesen el voltunk zárva a civilizációtól (értsd: pottyantós vécé, áram este héttől éjfélig, nuku kaja). A szállás majdnem a hegy tetején volt. Három és fél órán keresztül, 10-12 kilométert gyalogoltunk hegynek felfelé, 15 kg-os turistahátizsákkal a hátunkon. A kirándulás a társaság szempontjából jó volt, a túra viszont elég fárasztó...
Na, mindegy, a lényeg, hogy szóltak, hogy vigyünk kaját, mert nem nagyon lesz. Úgyhogy pakoltam egy rakat csokit, szendvicseket, és sütöttem kekszet, meg ezt a müzliszeletet, amit itt találtam. Finom lett, hasonlít a boltira, és tutira egészséges (még cukor sincs benne!).



Hozzávalók
  • 12 dkg zabpehely
  • 20 dkg aszalt gyümölcs (nálam eper, meggy, barack, szilva)
  • 4 ek méz
  • 70 ml frissen facsart almalé
  • 3 dkg mandula vagy dió
  • 3 dkg törökmogyoró
  • 3 dkg szezámmag
  • fél citrom leve

Elkészítés
  1. A zabpelyhet száraz serpenyőben világos színűre pirítjuk.
  2. A diót és a mogyorót durvára őröljük.
  3. A diót, a mogyorót, és a szezámmagot külön-külön 2-2 percig szintén száraz serpenyőben megpirítjuk.
  4. Az zabpelyhet és a magvakat egy tálba öntjük.
  5. Az aszalt gyümölcsöket apró darabokra vagdossuk. Hozzáadjuk az előző keverékhez.
  6. A keverékbe beleöntjük a citromlevet, az almalevet, és a mézet.
  7. Jól összedolgozzuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. Alaposan lenyomkodjuk, hogy ne maradjon benne sehol levegő. Akkor jó, ha kb. 1,5 cm magas.
  8. Előmelegített sütőben, 170 fokon kb. 30 percig sütjük.
  9. Megvárjuk, amíg teljesen kihűl, majd felszeleteljük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése