2013. március 31., vasárnap

Húsvéti nyuszi kekszek

A VKF 55. fordulójának témája a húsvéti finomságok, háziasszonya Erika, a Dublin Felett az Ég blog írója. Most húsvétkor készültek itthon ezek a nyuszi kekszek, kicsit ugyan egérre is hasonlítanak, és orr, bajusz nélküliek, de szerintem azért nagyon aranyosak.:) Az ötletet itt találtam.
A tavalyi húsvéti ajánlómat itt megnézhetitek.
Kellemes Húsvéti Ünnepeket mindenkinek! :)


Hozzávalók
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg liszt
  • 2 ek víz
  • kevés olvasztott étcsokoládé
  • egy csepp piros ételfesték

Elkészítés
  1. A porcukrot, a vajat, a lisztet, és a vizet összegyúrjuk.
  2. A tésztát kisebb részekre osztjuk, és kis gömböcöket formálunk belőle (kb. 12-14 darabra).
  3. Egy kevés tésztát pedig hagyunk a füleknek, ezt összegyúrjuk az ételfestékkel, majd füleket formázunk belőle, amit a gömböcök tetejére teszünk.
  4. Hurkapálcikával szemeket nyomunk a nyuszik elejébe.
  5. Előmelegített sütőben, 180 fokon 10-12 perc alatt megsütjük. Hűlni hagyjuk.
  6. Az étcsokoládéval kikenjük a nyuszik szemét.

2013. március 30., szombat

Tepsiben sült spagetti

Az ilyen tésztarakottasok közel állnak a szívemhez, (vagy inkább a gyomromhoz), hiszen nagyon finomak.:D Ez egy újabb változat, még régebben egy újságban találtam, azóta sokszor elkészült itthon.
A tepsi mérete: 20x30 cm.


Hozzávalók
  • 35 dkg spagetti
  • 1 vöröshagyma
  • 2 kk morzsolt bazsalikom
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 ek liszt
  • 2 ek sűrített paradicsom
  • 50 dkg hámozott, darabolt, konzerv paradicsom
  • 5 szál újhagyma
  • 5 dkg sonka
  • 10 dkg trappista sajt

Elkészítés
  1. A vöröshagymát megpucoljuk, és felkockázzuk.
  2. Az olajat felhevítjük, és üvegesre pároljuk rajta a hagymát. Ezután hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a lisztet, a hámozott paradicsomot, megsózzuk, majd felforraljuk, és levesszük a tűzről.
  3. Az újhagymát megmossuk, felkarikázzuk. A sonkát apró kockákra vágjuk. A paradicsommártáshoz adjuk őket.
  4. A tésztát forró, sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Összekeverjük a mártással, majd egy jénai tálba tesszük.
  5. A sajtot lereszeljük, és megszórjuk vele a spagettit.
  6. Előmelegített sütőben, 175 fokon 15 percig sütjük.

2013. március 29., péntek

Rácsos linzer

Még régen egy vendégségben ettem ilyen sütit, aminek rögtön el is kértem a receptjét. Ez a tejfölös változat szerintem a legfinomabb linzertészta (nyersen és kisütve is). A lekvár fajtáját pedig nyugodtan variálhatjuk, a képen látható éppen baracklekvárral van megkenve.


Hozzávalók
  • 50 dkg liszt
  • 18 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 1 cs sütőpor
  • 1 tojás
  • 1 dl tejföl
  • 40 dkg lekvár

Elkészítés
  1. A hozzávalókat összegyúrjuk (a lekvár kivételével).
  2. A tészta kétharmadát kinyújtjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
  3. A tésztát megkenjük a lekvárral.
  4. A maradék tésztából rácsot készítünk, és a lekvárra tesszük.
  5. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 15 perc alatt megsütjük.

2013. március 27., szerda

Tejbegrízes-kekszes süti

A NoSaltyra már rég felraktam a receptet, de ide a blogra valamiért még nem került fel eddig. Pedig nagyon finom, úgyhogy itt a helye.:D Egyszerű, mégis mutatós és tejbegríz-imádóknak erősen ajánlott!
(A tepsi mérete: 21x21 cm)


Hozzávalók
  • 0,5 l + 125 ml tej
  • 10 dkg búzadara
  • 10 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 ek kakaópor
  • 25-30 dkg háztartási keksz

Elkészítés
  1. A fél liter tejet a cukrokkal és a vajjal felforraljuk.
  2. A 125 ml tejben elkeverjük a búzadarát.
  3. Amikor a cukros-vajas tej felforrt, belekeverjük a tejes búzadarát. Addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik.
  4. Egy tepsi alját kirakjuk keksszel.
  5. A tejbegrízes masszának a felét rámerjük a kekszre, és újabb sor keksszel fedjük le.
  6. A tejbegrízes masszának a másik felébe belekeverjük a kakaóport, és ráöntjük a kekszre, majd a tetejét keksszel lezárjuk.
  7. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.

2013. március 22., péntek

Zabkásás táska

Szeretem a zabkását, és ez az ötlet valamikor csakúgy kipattant a fejemből,, amikor azon gondolkoztam, mivel lehetne még megtölteni a leveles tésztát. Valószínűleg furán hangzik, de finom, még kihűlve is. :)
A maradék zabkásával is meg lehet tölteni, hogy ne vesszen kárba (nem tudom, ti hogy vagytok vele, a kihűlt zabkása nem olyan jó szerintem, mint a frissen készült).
Nekem 12 db lett belőle.


Hozzávalók
  • 90 g zabpehely
  • 2 dl víz
  • 2 dl tej
  • 40 g cukor
  • 300 g leveles tészta

Elkészítés
  1. Egy lábasban összekeverjük a hozzávalókat, majd föltesszük főni.
  2. Kis lángon addig kevergetjük, amíg a zabkása be nem sűrűsödik. Kihűtjük.
  3. A leveles tésztát kinyújtjuk, téglalapokra vágjuk, és megtöltjük a zabkásával.
  4. Előmelegített sütőben, 180 fokon 15 perc alatt megsütjük.

2013. március 20., szerda

Csokis-kókuszos keksz

Nagyon finom ez a keksz, pedig általában a kókuszos dolgokért nem vagyok annyira oda (kivéve a golyó meg a tekercs, mert azokat nagyon bírom). Hamar készen van, de még hamarabb elfogy.
20-22 db lesz ennyi hozzávalóból, úgyhogy érdemes dupla adaggal indítani!:)


Hozzávalók
  • 12,5 dkg puha vaj
  • 5 csepp vaníliaaroma
  • 9 dkg porcukor
  • 12,5 dkg liszt
  • 2 ek kakaópor
  • 5 dkg kókuszreszelék

Elkészítés
  1. A vajat, a vaníliaaromát, és a porcukrot habosra keverjük.
  2. Hozzáadjuk a lisztet, a kakaóport, és a kókuszreszeléket, majd sima masszává dolgozzuk össze.
  3. Kis gombócokat formázunk a tésztából, kissé lelapítjuk (nem kell teljesen laposnak lennie), és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket, egymástól kb. 2 cm távolságra.
  4. Előmelegített sütőben 160 fokon 15 perc alatt megsütjük a kekszet, és hagyjuk kihűlni.

2013. március 18., hétfő

Folyós csokis süti

Szombaton láttam meg a receptet Nassoló naplopónál, azonnal tudtam, hogy meg fogom sütni, és nem is váratott magára. Iszonyatosan finom csokicsoda, melegen, és folyósan a legfinomabb! :)


Hozzávalók
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 7 dkg vaj
  • 4 tojás
  • 7 dkg porcukor
  • 5 dkg liszt

Elkészítés
  1. A csokit és a vajat megolvasztjuk, kicsit hűlni hagyjuk.
  2. A tojásokat a porcukorral habosra keverjük.
  3. Lassan, folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a csokit is, és a lisztet is, úgy, hogy csomómentes legyen.
  4. Négy darab kis felfújtformát kikenünk vajjal, kilisztezünk, majd egyenletesen eloszlatjuk benne a csokis masszát.
  5. Előmelegített sütőben, 200 fokon 8-10 perc alatt megsütjük, hogy még folyós legyen a belseje. Melegen a legfinomabb!

2013. március 17., vasárnap

Mályvacukros brownie

Végre tudtam szerezni fehér pillecukrot (amit egyébként házilag is el lehet készíteni, de most nem akartam tiszta ragacs lenni). Már régóta terveztem mályvacukros brownie-t sütni, egyszer csináltam is, csak belekevertem a tésztájába, így az lett a vége, hogy nem is látszódott rajta, hogy van benne, csak az ízén érződött. Most a tetejére tettem, és nagyon finom volt, a pillecukor egyébként is jobb így megsütve. (Kóstoltátok már a nyárson sütött, fahéjas cukorba forgatott verziót? Hmm, isteni.)


Hozzávalók
  • 190 g vaj
  • 190 g étcsokoládé
  • 3 tojás
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 250 g cukor
  • 110 g liszt
  • 1 kk só
  • 100 g pillecukor

Elkészítés
  1. A vajat és a csokit vízgőz fölött összeolvasztjuk.
  2. Egy tálban habosra keverjük a tojásokat a cukrokkal.
  3. Ha a csokis massza lehűlt, belekeverjük a tojásos masszát, majd a lisztet, és a sót.
  4. A mályvacukrot apróra vágjuk, és megszórjuk vele a brownie-t.
  5. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 25 perc alatt megsütjük.

2013. március 16., szombat

Shrek süti

Egy újabb kedvencet hoztam, ezúttal a színéről elnevezett Shrek sütit. A zöld színét a mandula aroma adja. Ha nem találunk színeset, akkor ételszínezékkel is készíthető. Mindenképp érdemes megcsinálni, mert látványos, és nagyon finom!
A receptet itt találtam, egy 20x30 cm-es tepsiben készítettem.


Hozzávalók

A tésztához:
  • 50 dkg darált háztartási keksz
  • 25 dkg porcukor
  • 25 dkg puha vaj
  • 0,7 dl tej
  • 1/2 rumaroma (12,5 g)
  • 3 ek kakaópor
  • 1 mandula aroma (25 g)

A tetejére:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 dkg vaj

Elkészítés 
  1. A darált kekszet, a porcukrot, a vajat  és a tejet összegyúrjuk.
  2. A tésztát két egyenlő részre osztjuk.
  3. Az egyik felébe a kakaóport és a rumaromát belegyúrjuk.
  4. A másik felébe pedig a mandulaaromát tesszük.
  5. Egy tepsibe nyomkodjuk a kakaós masszát. A tetejét egyenletesen eligazgatjuk egy kanál segítségével.
  6. Erre jön a zöld tészta, amit szintén egyenletesen elnyomkodunk.
  7. A csokit és a vajat megolvasztjuk, és bevonjuk vele a süti tetejét.
  8. Hűtőbe tesszük 2 órára.

2013. március 14., csütörtök

Sajtsüti

Ez a sajtsüti a sajttortának a párja, kicsit olcsóbb és kevésbé szép változata. Viszont finomnak van olyan finom, és kb. 5 perc amíg összekeverjük a hozzávalókat, utána már csak a sütést kell megvárni, aztán félóra alatt el is fogy...
Erre a receptre is a NoSaltyn bukkantam rá.


Hozzávalók
  • 3 pohár (375 g) natúr joghurt
  • 2 dl habtejszín
  • 3 tojás
  • 1 db (100 g) tömlős natúr krémsajt
  • 1 doboz (140 g) natúr kockasajt
  • 10 ek cukor
  • 6 púpos ek liszt

Elkészítés
  1. A hozzávalókat botmixerrel csomómentesre keverjük.
  2. Kivajazott, kilisztezett (20x30) tepsibe öntjük, majd előmelegített sütőben, 180 fokon 40-50 perc alatt megsütjük. Kicsit hagyjuk hűlni, majd utána szeleteljük.

2013. március 13., szerda

Karamellás gofri

Nagyon szeretem a gofrit, de már rég készült itthon, meg a blogra is rég tettem fel receptet. Ezúttal egy karamellásat hoztam, erre még feltét sem kell, mert így finom, ahogy van, magában. A receptet TücsökBogárnál találtam.
6 db lett ekkora adagból.


Hozzávalók
  • 15 dkg apróra vágott tejkaramella
  • 1,5 dl tejszín
  • 12 dkg puha vaj
  • 3 ek porcukor
  • 3 tojás
  • 20 dkg liszt
  • 1 tk sütőpor

Elkészítés
  1. A tejszínt, a vajat, a porcukrot, a tojást, a lisztet, és a sütőport csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a tejkaramellát.
  2. Gofrisütőben, kb. 5 perc alatt megsütjük.

2013. március 11., hétfő

Joghurtos pite

A receptet itt találtam, és rögtön megtetszett. Isteni finom, könnyed kis sütemény, szerintem ez a legfinomabb joghurtos süti, itthon már többször elkészült. :)

Ígértem, hogy mesélek nektek a cukrász OKJ-ről, az eddig valahogy elmaradt, pedig már egy hónapja járok. Az idei félévben háromfajta óránk van: vendéglátó gazdálkodási tevékenység (ez elég borzalmas, egész órán írunk, és tömény gazdaság), cukrászati termelési feladatok (a legizgalmasabb, természetesen), és angol szakmai nyelv. Gyakorlat még nem volt, csak májustól lesz, de azt már nagyon várom. Egyébként most kezd kiderülni, hogy azért mégse olyan egyszerű egy saját cukrászdát nyitni, én pl. teljesen elképedtem, hogy milyen sok helyiséget kell létrehozni (csak raktárakból 10 db van).



Hozzávalók

A tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 15 dkg vaj
  • csipetnyi só
  • 1 kk reszelt citromhéj
  • 1 cs sütőpor
  • 4 tojássárgája

A töltelékhez:
  • 5 dkg liszt
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 15 dkg cukor
  • 47,5 dkg natúr joghurt
  • 17,5 dkg tejföl
  • 4 tojásfehérje

Elkészítés
  1. A hozzávalókat elkeverjük és összegyúrjuk.
  2. A tésztát 30 percig a hűtőben pihentetjük.
  3. A tészta felét kinyújtjuk, és egy sütőpapírral bélelt (20x30 centis) tepsibe tesszük.
  4. A tészta másik felét lereszeljük.
  5. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és összekeverjük a liszttel, a cukrokkal, a joghurttal, és a tejföllel.
  6. A tölteléket a tésztára öntjük, és a töltelék tetején eloszlatjuk a reszelt tésztát.
  7. Előmelegített sütőben, 180 fokon 40-45 perc alatt megsütjük.

2013. március 10., vasárnap

Dinnye süti

Marka blogszülinapi játékára szeretnék nevezni ezzel a dinnye sütivel. Egyébként már régen terveztem, hogy elkészítem, most itt volt rá a megfelelő alkalom. Görögdinnyét még egy darabig nem nagyon ehetünk, úgyhogy együnk helyette dinnye sütit.:D
Nekem 18-20 dinnyém lett, azaz körülbelül 70 szeletem.


Hozzávalók
  • 50 dkg darált háztartási keksz
  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • kevés tej
  • piros és zöld ételfesték
  • csokidara

Elkészítés
  1. A darált kekszet összekeverjük a porcukorral, majd összegyúrjuk a vajjal, és annyi tejjel, hogy jól formázható legyen. Kettéválasztjuk.
  2. Az egyik részébe piros ételfestéket, a másikba pedig zöld ételfestéket gyúrunk.
  3. A piros masszába csokoládédarát szórunk, és összegyúrjuk. Ezután golyókat gyúrunk belőle.
  4. A zöld masszát kilapítjuk, és beborítjuk vele a piros golyókat.
  5. Néhány órára hűtőbe tesszük, majd minden golyót 4 szeletre vágunk.

2013. március 8., péntek

Sajttorta

Ez a sajttorta egy nagy kedvenc itthon, mert isteni finom. A receptet még régen a NoSaltyn találtam, azóta sokszor elkészítettem, de a blogra eddig még nem került fel, mert általában nem sikerült lefényképezni.:)
Sütöttem már karamellás változatot is, ami annyiból állt, hogy karamelldarabkákat potyogtattam a tésztába. Ez úgy nézett ki, hogy az egész lement az aljára, de azért nagyon finom volt (legközelebb a felénél keverem bele, hátha úgy működik).
Most újra megcsináltam, Angéla blogszülinapi játékára, aki azt kérte, hogy készítsük el egyik kedvenc süteményünket.


Hozzávalók
  • 16 dkg durvára darált keksz
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 80 dkg tejszínes krémsajt
  • 20 dkg tejföl
  • 15 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 4 dkg étkezési keményítő
  •  4 tojás

Elkészítés 
  1. A kekszet az olvasztott vajjal összegyúrjuk. Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral, és belenyomkodjuk a masszát. Előmelegített sütőben, 160 fokon 10 percig sütjük.
  2. A többi hozzávalót simára keverjük, és a süteményalapra kenjük. Folytatjuk a sütést az előző hőfokon, és egy órán keresztül sütjük. Hűlni hagyjuk.

2013. március 3., vasárnap

Túrós burek

A baklavák előtt nem voltam túl jóban a réteslappal, de utána úgy gondoltam, itt az ideje valami olyat is sütni, amiben van réteslap, és nem baklava. Ezt a bureket már régóta kinéztem magamnak a NoSaltyn, azóta pedig többször is elkészült itthon, mert nagyon finom lett.:) (Ezeken a képeken most kicsit kevésbé van megpirulva a teteje.)



Hozzávalók
  • 1 cs réteslap
  • 50 dkg tehéntúró
  • 1 dl joghurt
  • 1 dl ásványvíz
  • 1 tojás
  • 1 ek só
  • kevés olaj, 1 pohár meleg víz és kevés só keveréke

Elkészítés 
  1. A túrót áttörjük, hozzákeverjük a joghurtot, az ásványvizet, a tojást, a sót, és kikeverjük.
  2. Kiolajozunk egy 20x30 centis tepsit.
  3. Az aljára 3 réteslapot teszünk, melyek közé olajos vizet locsolunk.
  4. Ezután a túrós krém felét rásimítjuk.
  5. Rárakunk kettő réteslapot, majd a maradék krémet.
  6. A tetejére 3 réteslapot teszünk.
  7. Előmelegített sütőben, 200 fokon 20 percig sütjük, meglocsoljuk az olajos-sós vízzel, visszatoljuk, és még 20-30 percig sütjük 180 fokon.

2013. március 1., péntek

Cake pops (sütinyalóka)

Mostanában nagy divat lett a cake pops készítés, nálam, ennek ellenére, egészen idáig nem készült. Most viszont adódott egy tökéletes alkalom, ugyanis Zsuzsához, a teller-cake blog háziasszonyához került a SAD 13. fordulójának stafétája, aki azzal a nagyszerű ötlettel állt elő, hogy készítsünk sütinyalókát. Így tegnap nekiláttam, és az utolsó pillanatban a bejegyzés is elkészült. Finomnak pedig nagyon finom lett, és nem is olyan macerás, mint amilyennek kinéz, szóval megéri az idő- és energiabefektetés! :) Nekem az jutott eszembe, hogy nem piskótát, hanem csokis kekszet rakok bele, így azt sütöttem hozzá. Az a jó egyébként a sütinyalókában, hogy bármilyen maradék kekszet, vagy száraz piskótát fel lehet használni, új külsőt kölcsönözni neki, és finomsággá varázsolni. :)



Hozzávalók
  • 15 dkg csokis keksz
  • 2 ek Nutella
  • kb. 10 dkg étcsokoládé
  • színes cukor, tortadara

Elkészítés 
  1. A csokis kekszet elmorzsoljuk, esetleg ledaráljuk. Összegyúrjuk a Nutellával.
  2. Kis golyókat formázunk belőle (kb. 15 db lesz).
  3. Az étcsokoládét megolvasztjuk. A pálcákat belemártjuk az étcsokoládéba, majd a golyókba nyomjuk őket, és megvárjuk, amíg megdermed (így nem fog leesni a golyó a pálcáról).
  4. A maradék étcsokoládéban megforgatjuk a golyókat, és megszórjuk színes cukorral.